Flow: nieuwe druk

Wanneer de verkoop goed gaat, wordt er een extra oplage gedrukt. Een 2e en 3e oplage zijn precies dezelfde, op de komma.

Of er kan worden gedacht aan een nieuwe druk. Een nieuwe druk krijgt een andere kaft, vaak melding van oplage-aantallen, recensies op achterflap, mogelijk ander lay-out en lettertype, foutjes verbeterd, veranderingen in spelling (gebeurt nog geregeld)… Van bepaalde romans hebben de schrijvers in een volgende druk scènes en plotwendingen aangepast. Het is net als met een schilderij…als je de schilder de kans biedt, blijft hij dingetjes veranderen, die niet altijd verbeteringen zijn. Laten we eerlijk zijn: een kunstwerk is nooit af.

Een nieuwe druk wordt een spotgoedkope editie ten behoeve van de scholierenliteratuurlijst, of een grote letter editie ten behoeve van de bibliotheken, een luxe editie voor de verzamelaars of een jubileumuitgave… Het belangrijkste motief is om ingedutte belangstelling op te poken.

Er zijn bijzondere gevallen bekend van boeken die na 40 jaar opnieuw uitgegeven, dán  pas door de massa begrepen worden en een bestseller worden.

In januari 2023 verschijnt tegelijkertijd van alle vier mijn boeken een nieuwe druk, de derde (paperback, hardcover én E-book). Ze kregen dezelfde vormgeving, kaft en lettertypes, maar elk een toepasselijke kleur. Ik heb onmerkbaar kleine aanpassingen gedaan die de samenhang van de vier romans ten goede komen. Dát is ook een reden voor een herdruk. Je kunt ze lezen als een vierluik.

Bij het schrijven van “Rustig aan, we hebben geen haast”, het laatste boek, ontdekte ik dat verschillende verhaallijnen, motieven en symboliek boekoverstijgend waren. Je ziet ieder personage ouder worden, wijzer ook… Rotterdam (Europa, de wereld) ontwikkelt zich. Zelfs aan de manier waarop de ik-persoon zijn verhaal vertelt, bemerk je dat hij in elk boek een paar jaar ouder is geworden.