Korte teksten: All you need

Terwijl ik van de veranda in de verte het onweer zie naderen, luister ik naar All you need is love. De geluidskwaliteit van de Bose-hoofdtelefoon is magnifiek. Ik hoor wéér instrumenten en riedeltjes die me niet eerder waren opgevallen. Dat lied hoorde ik voor het eerst toen ik twaalf was. En beluisterde het sindsdien 756349 keer. De tekst is vreemd eenvoudig en toch onbegrijpelijk. Het ritme is ongebruikelijk (4kwart-3kwart afgewisseld) en toch is het een meezinger.

Ik ben nog altijd beledigd dat die stomme Robert ten Brink dat lied voor zijn lullige programma misbruikt. Het gaat helemaal niet over banale RTL man-vrouw liefde.

Het lied gaat over de allesoverheersende kracht in het leven.

En die nadert daar in de verte…

Dit is een voorbeeld van twee onderwerpen combineren. Onweer en muziek… de rest komt vanzelf.

All you need 2

De kleinst mogelijke betekenisdragende elementen in het woord BAL zijn de letters B en L. Die dragen de betekenis van ‘rond’ oid. Verwante woorden zijn: bil, bol, bel, boel, baal… denk ik. De oer-bijl was ook rond.

In het woord LIEFDE zijn dat de letters L en F. Ik denk dat dat woord verwant is aan: leven, lief, lof, lef, laf, laaf/laven … misschien loof (loofbomen). Zulke betekenisdragende letters overstijgen vaak de verschillende talen: love, liebe, life, live, líf (IJslands) enz.

Van het een komt het ander.