Korte teksten: Apenpokken

Apengriep, koeienpokken, kippenpest, kattendolheid… ik kijk er niet van op. Waarom was de griep sowieso alleen voor mensen? Alsof zo’n bacterie of virus het wat uitmaakt of het warme lijfje waar die fijn in vertoeft van een mens of kip is. Daarbij: feitelijk is ziek zijn niets anders dan een verstoring van een evenwicht in lichaamseigen stoffen.

God zei namelijk ook tot de baccil: “Ga heen en vermenigvuldigt u.” Als mensen en dieren in voldoende ruimte leven, geventileerd enzo… zullen ‘ziekten’ op een ‘gezonde manier’ hun partij in het eco-concert meeblazen. Kaas, yoghurt, wijn, jam… bacteriën zitten overal in. Ze breken ons voedsel af, zodat onze darmen stoffen kunnen opnemen.

De oermens leefde als jager en verzamelaar. Toen kwam ‘het gemengd bedrijf’ weet u dat nog van de basisschool? En de ‘intensieve veeteelt’. De pithecanthropus erectus maakte dus al die naïeve keuzes. Maar die had een halve liter minder hersenen.

Elk bericht in het nieuws kan een aanleiding vormen voor de schrijfdriftige mens. De grap zit hem in het creatief ombuigen van algemene kennis.., en het combineren van tegenstellingen. Tegenwoordig kun je op internet ook nog eens je feiten checken.