Korte teksten: Default-netwerk

Je hebt plekjes in je hersens die ergens speciaal voor zijn ontwikkeld. Zoals het gevoel en gebruik van je grote teen of het onthouden van een pin-code. Er zijn ook, complexe, netwerkverbindingen tussen aparte hersendelen, die dan weer een bijzondere vaardigheid mogelijk maken.

Eén zo’n netwerk is het Default-netwerk. Hahaha, het defaultnetwerk komt juist in actie als je hersenen niets te doen hebben…. Het defaultnetwerk doet niets met informatie of indrukken van buitenaf, of bij het denken over een oplossing van een probleem.

Waarom hebben we zoiets? Vraag je je dan af.

Defaultnetwerk 2

Het defaultnetwerk is aan het werk als je niet ‘denkt’.

Kun je het defaultnetwerk trainen? Het wordt pas actief in rust. Het antwoord is: ja. Je kunt jezelf trainen in ‘in rust zijn’, in het ‘geen gebruik maken van invloeden van buiten’. Bijvoorbeeld bij het kijken naar abstracte kunst, bijvoorbeeld door het improviseren op je gitaartje (of creatief dansen), bijvoorbeeld door te mediteren. 

Defaultnetwerk 3

Iedereen is creatief. Maar bij velen werkt het bewuste denken contra-productief op het onnuttige denken. Extreem creatieve wetenschappers, kunstenaars en filosofen hebben dan ook vaak een psychopatholische aandoening. Anderzijds: mensen met een hersenziekte kunnen plotseling creatiever worden. Vele creatieve wetenschappers, kunstenaars en filosofen ontwikkelen een fijne verslaving aan drugs, drank… (Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, nobelwinnaar Ernest  Hemingway, Emile Zola, Freud jaja) Waarbij je niet kunt stellen wat er eerst was: de extreme creativiteit of de drankzucht.

Bij hen is met name het Defaultnetwerk (het in-rust-denken) hyperactief; ze hebben nooit rust!

Teksten kort houden lukt niet altijd. Voor facebook moet het wel. Toen kwamen de vervolgteksten zoals bovenstaande. Bij het schrijven van romans zijn er naderhand passages die vragen om verder te worden uitgewerkt.