Korte teksten: nieuw werelddeel

Nieuw werelddeel

Wat een feest moet dat zijn geweest voor koning Ferdinand II van Spanje in 1492 toen Amerika werd ontdekt! In Granada vieren ze dat nog elk jaar. Een heel nieuw werelddeel… Dat er trouwens twee bleken te zijn (Noord en Zuid). In één klap kon Ferdinand zijn klimaatdoelen behalen, en had hij een bestemming voor de complotdenkers en asielzoekers.

Maar wacht eens even! Als het poolijs smelt op de Zuidpool, hebben we er wéér een bewoonbaar werelddeel bij. Toedeledokie!

Het teveel aan water sturen we als wolk naar Qatar… of zetten we om in waterstof in de brandstofcellen… dan hebben we daar ook nog eens werkgelegenheid.

Zie je wel, we hebben creatieve oplossingen nodig.

Soms raak je te neer geslagen, zelfs somber en neig je ertoe om negatief te mopperen. Mijn schilderleraar vertelde me eens dat je in een voorstelling als je een hek of deur schildert, deze nooit gesloten mag afbeelden. Maar altijd op een kier of duidelijk open. Het zijn oer-instincten van de mens. Bij een dichte deur denkt hij: ik zit als een rat in de val. Wat je ook wilt zeggen, beschrijf niet de schaduwzijde maar toon een zonnige keerzijde.