Korte teksten: speculaas

Wie herkent niet onderstaand dilemma? Een van de hoogtepuntjes uit “Ja, waarom niet?”

Sinterklaas kwam er aan en de brokken speculaas lagen al op een schaal op tafel. Voor bij de koffie.

“Pak gerust een stuk speculaas, Aad”, zei Walthers moeder, terwijl ze mijn kopje koffie neerzette. Ik dronk mijn koffie sinds dit jaar zwart en zonder suiker. God, wat was dat goor in het begin!

Ik pakte een brokstuk speculaas dat niet het grootst was, maar ook niet het kleinst. Dát deed eveneens Walthers vader. Die legde zijn brok naast zijn kopje op het schoteltje. Zó groot was zijn brok dat het niet bleef liggen maar door de zwaartekracht op de tafel kantelde. Walthers vader observeerde hoe de natuurwet werkte en hield bedaard een brandende lucifer boven de kop van zijn pijp. Papa fume une pipe. Hij pafte en blies een rookkringetje de kamer in. De pijptabak gloeide op. Het verspreidde een toasty aroom van warme karamel, vanillesuiker, en een hint van Patchouli bladeren. Gezellig. Walthers moeder pakte een bescheiden stuk, maar niet het kleinste.

Nu bleven precies de twee uiterste brokken over: het grootste en het kleinste. Niet een zielig kleintje, maar toch, ja, klein. Voor iemand die niet heel erg van speculaas houdt.

Mieke pakte galant het schaaltje en bood Walther aan een brok te pakken. Walthers mond ontspande, zijn oogleden vielen dromerig half toe en hij volgde zijn hand die als een robothand het grootste stuk speculaas greep. Meteen nam hij er een hap van.

“Wat doe je?”, riep Mieke ontzet.

“Ik pak een stukje speculaas”, antwoordde Walther onverstoorbaar.

“Stukje? Nee, je pakt het grootste stuk”, stiet Mieke uit in wilde drift.

“Je moet het kleinste stuk pakken. Dat is beleefd.”

“Dus als ik jou de schaal had aangeboden, had jij het kleinste stuk gepakt?” sprak Walther.

“Ja, natuurlijk”, schreeuwde Mieke uit.

“Maar je hébt het kleinste stuk. Waar klaag je nu over?” Walthers vader pafte nog eens aan zijn pijp en leunde onbezwaard achterover, alsof hij zeggen wilde: Problemen worden vanzelf opgelost. Een slimme vader bemoeit zich er niet mee.