Lezen: luisterlezen

Luisteren naar een luisterboek. Er zijn een aantal voorleesdiensten en veel boeken zijn voorgelezen. Maar niet elk. Ook niet elk boek laat zich voorlezen, maar daarover straks. Omdat je je handen vrij hebt, kun je gemakkelijker wegdromen bij het luisteren in bed, bij het autorijden en tijdens werkzaamheden in de tuin. Het zou om die reden ook meer ontspannend zijn. Het appelleert aan het jeugdgevoel…toen je door je oudere zus werd voorgelezen. Het is laagdrempelig: je hebt niet altijd je E-reader bij je maar wel je telefoon.

Het enige nadeel is dat het woordbeeld qua spelling niet getraind wordt. Maar nadeel of niet: luisterboeken verlagen de weerstand tegen lezen. De toptien bevat de te verwachten bestsellers van Harry Potter en De zeven Zussen. Toch staan ook wijsgerige werken als “De meeste mensen deugen” en “Ik ga leven” op het lijstje.

Ik heb mijn vier boeken voorgelezen (zie deze site Boek voorlezen bijvoorbeeld

Stream HoAdrieHo | Luister gratis online naar afspeellijst Voorlezen Ho, Adrie …Ho op SoundCloud)

Wat je daarvan als schrijver wijzer wordt, is: je bemerkt of het lekker loopt. En inderdaad heb ik naar aanleiding van het voorlezen en het terugluisteren woorden en zinnen aangepast. Ik heb ook gemerkt dat bepaalde passages niet integraal kunnen worden opgenomen. Delen heb ik overgeslagen. Met name interrupties met ingewikkelde gedachten – die we goddome toch ook hebben – en tegenstrijdige gebeurtenissen verwarren…want de luisterlezer verwerkt de informatie eendimensionaal. Hij kan niet terugbladeren, of vooruit, of passages twee keer lezen, eventjes een woord opzoeken. Wat ik vaak doe: mezelf een precieze voorstelling uittekenen (hoe ziet iemand eruit?) of een mogelijk verloop voorspellen. Voorleesdiensten lezen een compleet boek rücksichtslos voor ongeacht hoofdbrekende passages of keuren het af, er zijn boeken genoeg zou je zeggen.

Als ik een boek lees, leg ik het vaak even weg. Dan ga ik een kopje koffie inschenken of de plantjes water geven o.i.d. Aan het weer beginnen met lezen gaat een aantal bijna rituele handelingen vooraf. Bijvoorbeeld het bevoelen van het boek, de titelpagina bekijken, (soms: ruiken aan het papier), achterflaptekst lezen, nog eens kijken welke druk het is, wanneer het geschreven is en wat het motto is. Met mijn boeken krijg ik ook een fysieke relatie hahaha.