Recensie: “Ho, Adrie …Ho”

Ho, Adrie …Ho, Aad ’t Hart, februari 2021

De eerste roman van Aad ’t Hart is een autobiografisch verhaal, geromantiseerd. Aad ’t Hart heeft niet alleen zijn jeugd (van 4-14 jaar) beschreven, hij brengt de jaren ’59 tot ’69 opnieuw tot leven. Rotterdam in de wederopbouw. Een aanbeveling voor 60-plussers, Rotterdammers zeker zullen genieten van de sfeer en herinneringen. Dat is één laag in het verhaal.

Maar er zijn meer lagen: die van het opvoeden, de rol van familie, woonomgeving, leraren, sportleraren…. Aad schetst een hartverwarmend beeld waarbij de lezer door de ogen kijkt van een ongerepte ziel…die van een nieuwsgierig schooljongetje van 4 tot 14 jaar dat groeit en onverbiddelijk littekens oploopt.

De roman beschrijft vele kostelijke momenten… stuk voor stuk cadeautjes. Je krijgt pijn in je kaken van het glimlachen. Tranen vloeien van medeleven. Je gaat steeds sneller lezen en constateert teleurgesteld dat je het boek uit hebt, na hooguit een weekend. Maar je hebt nog dagenlang napret. Omdat het boek ook over jouw kinderjaren gaat: een feest der herkenning.

Om alvast wat voorpret te hebben kun je enkele hoofdstukken beluisteren op de site van Soundcloud:

Stream HoAdrieHo | Luister gratis online naar afspeellijst Voorlezen Ho, Adrie …Ho op SoundCloud