Recensie: “Ja, waarom niet?”

Ja, waarom niet?, Aad ’t Hart, april 2021

Aad ’t Hart heeft met zijn tweede roman, Ja, waarom niet?, de jaren 1970 tot en met 1974 uit zijn jeugd beschreven. Andere tijden. De lezer ziet een andere wereld, door de ogen van een tiener, en beleeft die ook alsof hij een tiener is. Het kikkerperspectief hahaha.

De levenstaak van een puber is loskomen van zijn familieachtergrond en een eigen persoonlijkheid ontwikkelen: dát thema zet de roman op zijn kop. Bovendrijft de worsteling van de ik-persoon die zich terdege bewust is van wat er allemaal van hem wordt gevraagd, maar die dreigt te verzuipen. Beklemmend is dat, ontroerend ook.

Aads tweede roman is evenals zijn eerste een aaneenschakeling van vele kostelijke passages… De tranen lopen nog over je wangen van het schateren als je in snikken uitbarst van medeleven. Het lezen is een intense en hypnotiserende ervaring. Je leest het boek in een ruk uit door de vlotte schrijfstijl en levendige conversaties. Om vervolgens dagenlang terug te denken aan bepaalde scènes. Omdat het boek in feite over ieders puberjaren gaat: een feest der herkenning.

Om alvast wat voorpret te hebben kun je enkele hoofdstukken beluisteren op de site van Soundcloud:

Stream jawaaromniet | Luister gratis online naar afspeellijst JaWaaromNiet afspeellijst op SoundCloud