Schrijven: eigen stijl 2

Gerard Reve moedigde zijn vriend aan: “Schrijf alsjeblieft & ga niet zitten wachten tot er iets ongeëvenaard diepzinnigs komt. Elke brief van jou is 1 feest, welja, waarom van die moeilijke intellektuelenwoorden gebruiken, als er gewone, eerlijke kliesjees bestaan?” Daarmee bedoelde hij dat je eigen taal uitstekend geschikt is voor een brief…. En ik vul dan aan: ook voor een boek.

Alle mensen ontwikkelen wel een schrijfstijl, die enigszins persoonlijk is, voor mailtjes, App’jes… Vroeger werd veel schriftelijk correspondentie gevoerd. Complete briefwisselingen werden het: klachtenbrieven, circulaires, herinneringsbrief, aanmaning, sollicitatiebrief, verkoopbrief, ..hahaha dat gaat nu digitaal en sneller…doelmatiger ook. Brievenbussen die met Oud en Nieuw worden opgeblazen, worden niet hersteld. Net als de telefooncellen trouwens.

De schrijftraditie is vervangen door een smartphonetrend van selfies, Tiktok-filmpjes en Twitter-oneliners.

Ik schreef van jongs af aan graag over dingen die me gebeurden en bezig hielden…het werden bijna columns en het enige doel was vermaak. Het wachten was op een onderwerp waar ik een boek over kon schrijven. Maar met de eigen stijl komt men er wel. Weet u het nog? De drie elementaire stappen: jonge hond uitlaten, koperen knop poetsen en losse eindjes vlechten. En alle andere tips op deze site.