Structuur: cliffhanger

Een cliffhanger is een vakterm uit de film- en televisiewereld. Daarmee wordt bedoeld het moment dat het verhaal wordt afgebroken juist als de spanning het grootst is. Het is een structuur-ding: verschillende verhaallijnen komen samen…de verwarring wordt optimaal. Hoe loopt dit af?

Er zijn twee soorten. De hoofdpersoon bevindt zich in een schijnbaar hopeloze situatie en zal zich daaruit moeten zien te redden. Het tweede scenario is dat er iets onverwachts of schokkends wordt onthuld (plot-wending).

Van Gerard de Kok kwamen telkens minder optredens. Het leek erop dat hij onze stekker eruit had getrokken. Nu hadden Fred en Pat al langer hun bedenkingen bij zijn klantenbestand. Op een repetitieavond kwamen ze met een fantastisch voorstel. Ze hadden een aanbieding gekregen dat Bright Eyes deze zomer mee kon op een wereldcruise! Van juni tot en met september richting Australië en terug. Wij zouden op de boot gratis slapen en eten. We zouden Rome aandoen, Athene, Caïro, door het Suezkanaal varen… We moesten zes keer per week optreden: alleen doen waar je goed in bent. Voor Fred was zo’n lange boottocht routine en Pat glunderde al bij haar onafwendbare werelddoorbraak. Als band konden we dit aan, was Freds stellige overtuiging.

Dit was een cruciaal moment. Ik woonde alleen en was ongelukkig met die situatie. Er moest iets ingrijpends veranderen. Dit kon niet zo blijven. Ik had geen studiebeurs en werkte in een schoenenmagazijn samen met een breakybreaky malloot. Mijn voetbalcarrière was beëindigd door een slepende meniscusblessure. Hoe ging het lopen met mijn studie Nederlands? De scriptie verliep moeizaam. Wat wilde ik eigenlijk met mijn leven? En zou Jacqueline wel bij mij blijven?