Op welke basis bepaal je de hoofdstukken? Er bestaan boeken waar de tekst één lap ononderbroken verhaal is. Sommige boeken hebben hoofdstukken van vier bladzijden, andere van tien, van dertig… Sommige boeken bevatten een grondindeling van boek 1, boek 2 enz. en komen per boek met een verdere hoofdstukonderverdeling. Hoofdstukken hebben titels, andere hebben nummers… De indeling moet de lezer tot nut zijn… of een speciaal effect bieden (kan ook). De gemiddelde lezer is zich overigens onbewust van een indeling, die laat zich zorgeloos meevoeren… leest een eventuele hoofdstuktitel geeneens. De gemiddelde lezer vraagt zich niet af wat een titel überhaupt zegt over de inhoud hahaha.
Dus als schrijver mag je doen wat je wilt… de indeling kan jou als schrijver wellicht steun geven. Bijvoorbeeld. Elk hoofdstuk laat iemand anders aan het woord. Elk hoofdstuk vertelt een bepaalde tijdsspanne/periode. Elk hoofdstuk is een afzonderlijke gebeurtenis. Elk hoofdstuk vormt een fase in de spanningsopbouw. Of een mix van dit alles. In een verhaal spelen de gebeurtenissen natuurlijk de grootste rol. Maar de schrijver moet ook ruimte nemen om zijn personages voor te stellen, een omgeving te beschrijven, of (zijn) filosofische gedachten of sowieso zijn hersenspinsels te delen met de lezer.

Eigenlijk is de beste definitie van een hoofdstuk: passage in een boek van zekere omvang en inhoudelijke eenheid na het lezen ervan de lezer het boek (even) kan wegleggen, waarna hij gemakkelijk de draad kan oppakken hahaha.
